Gemeenteraad wil extra geld uittrekken voor Floriade

ALMERE • Wo 1 februari 2017 | 16:10 • Woensdag 1 februari 2017 | 16:10
Een meerderheid van de Almeerse gemeenteraad is bereid om niet 7, maar 11 miljoen euro te reserveren om de risico's van de Floriade af te dekken. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland langs de politieke partijen.

Donderdagavond spreekt de gemeenteraad over de voortgang van de Floriade. Dat doet zij aan de hand van de zogenoemde stoplichtrapportage die eind december is verschenen. Uit deze rapportage en een onderzoek van AT Osborne blijkt dat de voorbereidingen onder druk staan.

De risico's
De risico's om de kosten binnen de perken te houden, lopen op. Zo duren de onderhandelingen met onder meer camping Waterhout lang, heeft het ambtenarenapparaat geld nodig en heeft de Rijksoverheid nog steeds geen geld gestort.

De gemeente rekent op een Rijksbijdrage van minimaal 5 miljoen euro. Dit geld wil de gemeente uitgeven aan de gebiedsontwikkeling. Maar het ministerie van Economische Zaken laat weten dat het nog niet zeker is dat het geld daarvoor gebruikt mag worden. Het Rijk wil het geld oormerken voor innovatie. Dat kan betekenen dat de gemeente een tekort krijgt van 5 miljoen euro om het terrein te ontwikkelen.

Twee bedragen
Met de instemming om de Floriade te organiseren, waren de partijen twee jaar geleden nog stellig. Er werden twee bedragen afgesproken. Door de gemeente wordt 10 miljoen euro geïnvesteerd in de gebiedsontwikkeling van het terrein. En voor de risico's wordt nog eens 7 miljoen euro apart gezet. Tijdens alle gesprekken was destijds één ding heel helder: er gaat geen stuiver extra naar de wereldtuinbouwtentoonstelling.

'Slechts boekhoudkundig'
Inmiddels lijkt het tij gekeerd. Coalitiepartijen VVD, Leefbaar Almere en PvdA zijn bereid extra geld uit te trekken. De PvdA en Leefbaar noemen de ophoging van het risicopotje slechts een boekhoudkundige ingreep. John van der Pauw van de PvdA verwacht dat het geld uiteindelijk helemaal niet wordt uitgegeven. "Door nu bijvoorbeeld te investeren in goede ambtenaren, voorkom je juist risico's", zegt hij.

Oplossen
Marco de Kat, fractievoorzitter van Leefbaar Almere is tot hetzelfde inzicht gekomen: “Sommige genoemde risico's zijn makkelijk op te lossen. Zo wordt een avondprogrammering op het terrein als risico genoemd. Je mag in het gebied nu maar 12 keer per jaar lawaai maken. Dan zorg je er voor dat je een half jaar lang, tijdens het evenement, iedere dag lawaai mag maken”. 

Tegengeluid
PVV Almere, de grootste partij in de raad, toont zich heel kritisch. Het verhogen van de risicoreservering noemt fractievoorzitter Toon van Dijk 'uiterst naïef'. "Dat de VVD hier in mee gaat, is stuitend. Daarmee liegen ze iedereen voor. Dit zijn voor een groot deel geen risico's meer die misschien optreden, het is al verwezenlijkt. Herrema komt straks zijn handje ophouden. Wij zeggen 'nee' als hij om meer geld komt vragen".

De SP laat ook een tegengeluid horen. De socialisten hebben recent wethouder Tjeerd Herrema gevraagd hoeveel het zou kosten om te stoppen met de Floriade, “De wethouder kan niet eens met een bedrag komen, het zijn allerlei mogelijke schattingen. Zo kun je toch geen afwegingen maken? De organisatie is er niet klaar voor, de wethouder lijkt niet in de smiezen te hebben dat het fout loopt”, laat fractievoorzitter Ans DeSumma weten. 

Reactie VVD
Miranda Joziasse, fractievoorzitter van de VVD, ziet de uitlatingen van de PVV als een persoonlijke aanval. Dat de partij wordt beticht van liegen schiet bij haar in het verkeerde keelgat. In haar ogen is dat niet het geval. "De risicoparagraaf is een momentopname. Op het moment dat de risicoparagraaf hoger blijkt te zijn dan is de VVD bereid om te investeren. Maar daar moet wel tegenover staan dat de gemeente de komende maanden de risico's verlaagt. Zodat de risicopot volgend jaar ook verlaagd kan worden", aldus Joziasse. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel