Fout op fout bij Oranje Huis

ALMERE • Do 2 februari 2017 | 23:01 • Donderdag 2 februari 2017 | 23:01
De gemeente Almere heeft niet zorgvuldig gekeken of het flatgebouw Oranje Huis wel op de huidige plek in Almere Poort kan staan. Ook is communicatie naar omwonenden niet goed verlopen, maar dat is niet bewust gebeurd. Dat zei wethouder Froukje de Jonge donderdagavond tijdens een raadsbijeenkomst over het Oranje Huis. Zij belooft dat de gemeente met alle omwonenden in gesprek gaat over een oplossing.

Wat is het Oranje Huis?
Dat is een appartementencomplex, waarin vrouwen en kinderen komen te wonen die door huiselijk geweld een veilige plek nodig hebben. Het zeven verdiepingen tellende gebouw is in juni 2015 aangekondigd en zou komen op de hoek van de Zwedenstraat en Europalaan. Daarna is de locatie veranderd naar de hoek Zwedenstraat en Noorwegenkade. Het is nu bijna klaar.

Waar hebben de omwonenden moeite mee?
Bewoners in met name de Roald Amundsenstraat zijn boos dat het 25 meter hoge appartementencomplex pal achter hun huizen staat. Zij wonen in zogeheten zonnehuizen of energiezuinige huizen en hebben zonnepanelen en windmolens op hun dak. Die presteren door de schaduw en luwte van het Oranje Huis minder goed. Ook vrezen de bewoners voor hun privacy, want vanuit het Oranje Huis kan men zo in de huizen kijken. Anderen zijn bang voor de veiligheid, omdat er kwetsbare vrouwen gaan wonen.

De omwonenden konden toch weten wat er kwam?
De bewoners zeggen van niet. Ze hebben geregeld geïnformeerd naar wat er op de bouwput achter hun huizen kwam, maar de gemeente kon dat tot vorig jaar zomer niet zeggen. Pas toen de bouwvakkers na de derde etage doorgingen met bouwen, zagen ze hoe hoog het complex werd. 

Wat is er nu mis gegaan?
Volgens wethouder De Jonge zijn er fouten gemaakt, toen de locatie van het Oranje Huis werd veranderd. Op de oorspronkelijke plek was er te weinig parkeerruimte. Daarom werd een nieuwe plek gezocht waar het volgens het bestemmingsplan mag. Bij het beoordelen van de mogelijke slagschaduw van het gebouw op omliggende woningen is een theoretische inschatting gemaakt, maar ter plekke is er geen onderzoek gedaan. Dat is niet goed gegaan, zegt de wethouder. Daarnaast is de communicatie over de huidige locatie niet goed gegaan. De Jonge had de bewoners en raad donderdagavond niet meer aan te bieden dan excuses. 

Hoe nu verder?
De gemeenteraad met voorop de PVV had veel kritische vragen, met name of er juridisch fouten zijn gemaakt waardoor het Oranje Huis niet op de huidige plek mag staan. In dat geval zou het gebouw weer moeten worden gesloopt, stelt PVV-raadslid Chris Jansen.De raad heeft gevraagd om een feitenrelaas, waaruit moet blijken wat er is misgegaan en welke gevolgen dat moet hebben.

En de bewoners?
Die zijn tevreden dat de gemeenteraad er nu bovenop zit. Ze hopen op compensatie voor de waardevermindering van hun huis en de lagere opbrengst van hun zonnepanelen. De ene bewoner is tevreden als bomen het Oranje Huis uit het zicht nemen, een ander hoopt op sloop. De gemeente houdt op 14 februari voor wonenden een informatiebijeenkomst. Daarna wordt per bewoner bekeken wat men wil en wat er moet worden onderzocht. De wethouder wil zo'n onderzoek mogelijk overlaten aan een externe deskundige. Voor haar staat bovenaan dat alles rond het Oranje Huis vanaf nu zorgvuldig gebeurt.

[https://twitter.com/IrenevanHooff/status/827417122380869632]


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel