Bijna 2 miljoen voor bedreigde wilde bij

Flevoland 8 februari 2017
Bijna twee miljoen voor bedreigde wilde bij
Landschapsbeheer Flevoland en het Flevo-landschap hebben samen met andere natuurorganisaties 1,7 miljoen euro gekregen om de wilde bij te redden. Het geld is afkomstig van de Nationale Postcode Loterij. Met de donatie wordt in de komende drie jaar een zogenoemde Wilde Bijenlinie aangelegd.

Te weinig leefplekken
Het gaat slecht met de wilde bij, omdat er te weinig geschikte leefplekken zijn. In Nederland zijn 350 soorten bijen, maar meer dan de helft daarvan staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Wilde bijen zijn belangrijk voor het voortbestaan van planten, want meer dan 80 procent wordt bestoven door de bijen.

Meer nestelplekken
Door een Wilde Bijenlinie aan te leggen komen er meer nestelplekken en voedsel voor de diertjes. De samenwerkende natuurorganisaties willen 300 nieuwe bijenplekken aanleggen. Bovendien willen ze bestaande plekken met elkaar verbinden waardoor er door heel Nederland een netwerk ontstaat waar wilde bijen zich thuis voelen. Er wordt gekeken naar bijvoorbeeld bermen, dijken en tuinen. Daarnaast worden gemeenten geadviseerd hoe ze in hun openbare ruimtes rekening kunnen houden met de wilde bij.

Betrokken organisaties
Het landelijke plan wordt uitgevoerd door Landschappen NL, de Vlinderstichting, de bijenstichting, Naturalis, de Natuur en Milieufederaties, regionale natuurorganisaties en de Nederlandse Entomologische Vereniging.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer