Kampen zeker van terugkeer IJsselkogge

Lelystad 10 februari 2017
De IJsselkogge in de loods in Lelystad
De gemeente Kampen is er zeker van dat de middeleeuwse IJsselkogge terugkomt. Het eeuwenouude vrachtschip werd precies een jaar geleden uit de IJssel gehaald om te worden geconserveerd in Lelystad. Na conservering wil Kampen de kogge op een geschikte locatie bij de IJssel tentoonstellen.

Zorgen
Het hoofd van de bergingsoperatie, de maritiem archeoloog Wouter Waldus, maakt zich zorgen over de terugkomst van de IJsselkogge naar Kampen. Waldus vindt dat de gemeente onvoldoende doet om het schip na conservering te exposeren in de stad. Waldus hoopt op een museum voor de IJsselkogge maar daar lijkt nog geen geld voor te zijn.

'Paal boven water'
Volgens burgemeester Bort Koelewijn van Kampen staat de terugkomst van de kogge als een paal boven water. De kogge zal als het aan hem ligt geen dag langer in Lelystad staan dan noodzakelijk. Koelewijn vindt de vrees van Waldus ongegrond.

Het gemeentebestuur van Kampen zet volgens Koelewijn alles op alles om het middeleeuwse vrachtschip op de mooiste manier mogelijk tentoon te stellen: "er is sowieso geld om het schip onder een glazen stolp te zetten. Maar we hopen de IJsselkogge een eigen, gratis museum te kunnen gaan bieden. Die plannen moeten nog nader worden uitgewerkt", aldus de burgemeester. 

Nieuw Land
De kogge wordt in Lelystad geconserveerd bij museum Nieuw Land. Het museum is gespecialiseerd in het conserveren van maritiem erfgoed. Nieuw Land verwacht ruim 5 jaar nodig te hebben om het schip voor de eeuwigheid te bewaren.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer