Gemeente scherpt regels urgente woningzoeker aan

Almere 11 februari 2017
Almere gaat de regels van de urgentieregeling voor sociale huurwoningen aanscherpen. Zo wordt het voor Almeerders die in scheiding liggen, moeilijker om direct aan een huurwoning te komen. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Tjeerd Herrema.

Nu wordt ongeveer dertig procent van de betaalbare huurwoningen aan urgente gevallen gegund. Dat percentage moet naar beneden, meent de wethouder. Hij wil voorkomen dat urgente woningzoekers 'te veel van de koek opeten.' Herrema heeft daarom een nieuwe huisvestingsverordening opgesteld.

Alleenstaande statushouders
Eén van de maatregelen gaat over de huisvesting van alleenstaande statushouders. Deze groep statushouders heeft geen recht meer op een zelfstandige woonruimte en moet een huis met elkaar delen. Gezinnen met een verblijfstatus hoeven geen woonruimte met anderen te delen.

Amsterdam
De wethouder hoopt dat er projecten ontstaan waar bijvoorbeeld alleenstaande statushouders samen komen te wonen met studenten. In Amsterdam zijn soortgelijke projecten en die zijn volgens Herrema succesvol.

Tijdelijke woningen
Eerder maakte de wethouder al bekend dat er op verschillende plekken in de stad tijdelijke starterswoningen worden gebouwd. Het gaat om woningen die maximaal 15 jaar mee gaan. Deze komen onder meer in Tussen de Vaarten en op de parkeerplaats tussen Hogeschool Windesheim en gebouw De Aardbei. Andere locaties wil hij nog niet noemen omdat er een bestemmingsplanprocedure doorlopen moet worden. 

Raad moet nog goedkeuring geven
Het besluit om de regels aan te scherpen volgt na een evaluatie van de gemeente. In 2015 waren de regels al eens aangepast. Binnenkort buigt de gemeenteraad zich over de nieuwe huisvestingsverordening. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer