Ondernemers teleurgesteld over afblazen gratis parkeren

LELYSTAD • Wo 15 februari 2017 | 10:49 • Woensdag 15 februari 2017 | 10:49
Ondernemers in Lelystad zijn teleurgesteld en boos dat er geen proef met gratis parkeren komt in het Stadshart. De gemeenteraad worstelde maanden met een voorstel, dat winkels in Lelystad aantrekkelijker moest maken voor klanten. Maar dinsdagavond belandde het plan definitief in de prullenbak

De Stichting Ondernemers Stadshart Lelystad vindt het teleurstellen dat de raad helemaal niet meer over gratis parkeren wil spreken. Bestuurslid Debbie Rijnierse vreest dat daarmee ook het budget van 490.000 euro dat voor een parkeeroplossing was vrijgemaakt weer verdwenen is. En dat terwijl het betaald parkeren veel klanten ervan zou weerhouden om naar een winkel te gaan. 

Harderwijk
Omliggende gemeenten doen het volgens Debbie Rijnierse beter. Als voorbeeld noemt ze Harderwijk, waar doordeweeks sinds kort in alle parkeergarages de eerste twee uur gratis geparkeerd kan worden.

De gemeente Lelystad maakte uitgerekend dinsdag bekend dat het weer beter gaat met het Stadshart. De ondernemersorganisatie ziet die verbetering nog niet. Vooral startende ondernemers hebben het in Lelystad nog altijd erg moeilijk.

Verbouwing gaat niet door
Vastgoedbedrijf BUN laat weten dat een geplande opknapbeurt van de Albert Heijn en het ABC-gebouw in het centrum van Lelystad niet doorgaat. BUN dreigde eerder om de Albert Heijn te sluiten als de proef met gratis parkeren niet door zou gaan. Zover is het volgens het bedrijf echter nog niet.

'Triest en kortzichtig' 
BUN noemt het afketsen van de proef een "triest en kortzichtig besluit, dat de Lelystadse inwoners en ondernemers zeer tekort doet." Het bedrijf vreest een verdere leegloop en verpaupering van het centrum. "De bevolking zal het centrum daardoor meer en meer mijden."

Investeringen
Het vastgoedbedrijf had een plan klaarliggen waarbij fors geïnvesteerd zou worden in het ABC-gebouw en de directe omgeving. De verandering van het parkeerbeleid was een harde voorwaarde. Het feit dat in buurtcentra wel gratis geparkeerd kan worden, wordt door de supermarkteigenaar als een ongelijke situatie ervaren.

'Chaos'
Tot afgelopen voorjaar zegt BUN met de meeste gemeenteraadsfracties over het plan te hebben gesproken. In een persbericht schrijft het bedrijf nu:
"Tot onze grote verbijstering is er met het plan Tankink, met het collegevoorstel, en met onze plannen en suggesties niets gedaan. Wat wij ervaren hebben was vaak een chaotische bespreking en besluitvorming in de gemeenteraad. Wij wilden investeren. Maar de gemeenteraad besliste dinsdagavond helaas anders."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel