Minister Schultz geeft startschot aanleg energieneutrale A6

Almere 16 februari 2017
Minister Melanie Schultz van Haegen heeft donderdagmiddag bij Almere het startschot gegeven voor de aanleg van de eerste energieneutrale snelweg van Nederland.  

Om welk stuk van de A6 gaat het?
Het gaat om een 13 kilometer lang gedeelte tussen de afslagen Almere Havendreef en Almere-Buiten Oost. Dit wordt verbreed naar twee keer vier rijstroken, deels met rijstroken voor lokaal en deels voor doorgaand verkeer. 
Het project staat voor 323 miljoen euro in de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Wat wordt er zo energieneutraal aan deze weg?
Bij het knooppunt tussen de A6 en A27 bij de olifanten komt een klein park met zonnepanelen. Die wekken 1 MegaWatt aan stroom op. De stroom wordt geleverd aan het energienet, maar gebruikt om alle apparatuur langs dit stuk A6 zoals de wegverlichting en matrixborden op te laten werken.

Blijft het bij het zonnepark?
Nee, naarmate de techniek vordert, wordt het ook mogelijk om elektrische auto's al rijdend via energie-opwekkend asfalt op te laden. Deze inductie-techniek wordt misschien toegepast in het gedeelte van de A6 tussen Almere Buiten Oost en Lelystad, dat na 2021 wordt verbreed naar twee keer drie rijstroken. Hier komen mogelijk ook windmolens langs de weg.

De weg wordt ook 'duurzaam': hoe dan?
Bij de aanleg worden materialen opnieuw gebruikt, waardoor er minder asfalt nodig is. Dat scheelt ook weer in het bouwverkeer en daarmee in de milieubelasting.

Hoe lang gaan de werkzaamheden duren?
De A6 wordt voorlopig opnieuw een bouwput. Voor de verbreding van de weg zijn bij Almere aan weerszijden al bomen gekapt. In april gaat de aannemer aan de slag. Een grote klus wordt de verdieping van de snelweg ter hoogte van het Weerwater.
De werkzaamheden moeten uiterlijk in 2022 zijn afgesloten, want dat jaar wordt in Almere de Floriade gehouden.

Wat heeft de minister vandaag gedaan?
Zij deed de starthandeling van de werkzaamheden door met een zonne-auto een stukje te rijden. De minister ging eerder op bezoek bij hogeschool Windesheim Flevoland in Almere. Ze ging daar praten met studenten die les krijgen in ruimtelijke ordening en mobiliteit. Er kwamen stellingen aan bod over verkeersveiligheid, leefbaarheid, openbaar vervoer en zelfrijdende auto's.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer