Geen geld voor uitkopen beroepsvissers

Flevoland 18 februari 2017
Provincies en organisaties maken zich zorgen over de visstand
Staatssecretaris Martijn van Dam trekt geen geld uit om beroepsvissers op het IJssel- en Markermeer te compenseren als ze ermee stoppen. Hij zegt dat dat volgens regels voor staatssteun ook niet mag.

Brandbrief
Van Dam schrijft dat in antwoord op een brandbrief van de provincies Flevoland, Noord-Holland en Friesland. Die is mede ondertekend door de Nederlandse Vissersbond, sportvisserij Nederland én een aantal natuurorganisaties. Volgens de opstellers dreigt er een crisis op de meren. De visstanden zijn desastreus slecht en er zijn te veel vissers met een vergunning. Vooral het aantal brasems is sterk teruggelopen. 

Maatregelen
De briefschrijvers vinden dat de staatssecretaris te weinig haast maakt met het saneren van de beroepsvisserij. De staatssecretaris bestrijdt dat en zegt dat er een pakket maatregelen ligt om iets te doen aan de slechte visstand. Zo is het moeilijker voor vissers om aan een vergunning te komen. Ook laat hij onderzoeken wat de economische waarde van de visserij is en wordt op basis van dat onderzoek gekeken of vissers met privaat geld kunnen worden uitgekocht. 

Hoewel de brandbrief mede was ondertekend door de Vissersbond, heeft een IJsselmeervisser aan Omroep Flevoland weten dat hij en een aantal collega's niet achter de brief staan. Volgens hen is de visstand juist uitzonderlijk hoog. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer