Vissersbond wil eenheid onder IJsselmeervissers

Urk 21 februari 2017
De vissersbond wil eenheid creëren onder de IJsselmeervissers, om geld af te dwingen van het Rijk voor de vissersvloot op het IJssel- en Markermeer. Volgens de bond is sanering van die vloot noodzakelijk om uiteindelijk een duurzame visserij te krijgen. Er zijn ongeveer vijftien bedrijven die vissen op het IJsselmeer, tien daarvan komen uit Urk.

Bij een zogenoemde warme sanering kunnen vissers die ermee stoppen een vergoeding krijgen van het Rijk. Een aantal vissers ziet niks in zo'n uitkoop. Volgens hen zwemt er genoeg vis in de meren om door te gaan met de visserij. 

'Sanering noodzakelijk'
De bond wil de vissers de komende periode overtuigen dat een sanering noodzakelijk is. Dat maakt hun positie sterker om in Den Haag te pleiten voor geld. Ook de provinciebesturen van Noord-Holland, Friesland en Flevoland pleiten voor een uitkoop.

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft al laten weten dat hij geen geld wil uittrekken voor zo'n sanering. Dan zou er sprake zijn van staatssteun. De Vissersbond twijfelt aan die uitleg van Van Dam. "Waar een wil is, is een weg", aldus voorzitter Johan Nooitgedagt. Volgens hem bestaan vergelijkbare regelingen ook in de melkveehouder en de garnalenvisserij.

Hebben eerdere vangstbeperkingen geholpen?
De staatssecretaris ziet meer in een uitkoop met private middelen. De Stichting Transitie IJsselmeer zoekt uit of dat mogelijk is. Ook wil Van Dam een onderzoek van de Universiteit van Wageningen afwachten. Die uitkomsten moeten inzicht geven welke effecten eerder opgelegde vangstbeperkingen hebben gehad op de visstand.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer