Dijsselbloem: "Geen zorgen over rijksbijdrage Floriade"

Almere 28 februari 2017
Almere hoeft zich geen zorgen te maken dat het Rijk niet over de brug komt met de beloofde miljoenen voor de Floriade 2022. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdagmiddag tijdens een bezoek aan Almere.

Het Rijk heeft eerder een bedrag tussen de vijf en tien miljoen euro beloofd. Volgens adviesbureau AT Osborne is het niet noemen van een specifiek bedrag een risico voor de ontwikkeling van de Floriade. De gemeente Almere heeft zelf een geschat bedrag van 7,5 miljoen euro opgenomen in de boeken.

Volgens de minister is er geen enkele reden tot zorg. Als de gemeente, de provincie Flevoland en de organisatie van de Floriade met goede plannen komen, trekt het Rijk de portemonnee. Die plannen mogen dus tot tien miljoen euro kosten. "De plannen worden de komende jaren voorbereid en dan kan het geld beschikbaar komen", zegt Dijsselbloem. Er is nog genoeg tijd, meent de minister, want het evenement is pas over vijf jaar. 

Innovatieve toepassing
Voorwaarde is wel dat het geld in innovatieve projecten wordt gestoken. Dat de gemeente het geld heeft bestemd voor gebiedsontwikkeling is innovatief genoeg, aldus de minister, zelfs als het geld besteed zou worden aan het graven van slootjes en de aanleg van stoepen en wegen. 

Dijsselbloem: "De Floriade verbindt voeding, gezondheid en de stad met elkaar. Dat is een heel nieuw thema, in samenwerking met hogescholen en universiteiten. En uiteindelijk is de Floriade ook een terrein dat moet worden aangelegd om die innovatie toe te passen. Dus dat komt bij elkaar, daar ben ik van overtuigd."

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer