advertentie

Jersey Melk als ‘speciaalbiertje’ van de zuivel

Flevoland 28 februari 2017
Melk van bruine Jersey-runderen in plaats van de bekende zwart-wit gevlekte koeien, daarmee hoopt Holland Jersey een gat in de zuivelmarkt te hebben gevonden. Jersey Melk en Jersey Yoghurt liggen sinds deze maand in de schappen van 350 AH-supermarkten. Vijf van de zes boerderijen die het bedrijf gebruikt, staan in Flevoland.

Hoger vetpercentage
Jersey-koeien produceren melk met hogere percentages eiwitten en vetten dan die van de 'normale' Holstein Friesian-koeien. Daardoor is de melk volgens de producent een stuk smaakvoller.

Het hogere vetpercentage maakt ook dat het bij Jersey-koeien automatisch gaat om volle melk. Dat terwijl 90 procent van de melk die in Nederland verkocht wordt halfvolle melk is. Volgens initiatiefnemer Peter van Dronkelaar is dat geen probleem: “Er is een trend dat mensen natuurlijke vetten willen consumeren. Daar past dit product uitstekend bij.”

Bulkproductie
Holland Jersey Food Company omschrijft de huidige Nederlandse melkveehouderij als eenzijdig. De sector is vooral gericht op bulkproductie en in de eindproducten zit weinig variatie. Overal zie je dezelfde koeien, dezelfde prijs, en min of meer dezelfde blauwe pakken in de winkel. Het nieuwe merk, dat in de toekomst ook kaas en boter gaat maken, moet zich volgens Van Dronkelaar ontwikkelen tot het speciaalbiertje in het zuivelschap.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer