Honderd 'lastige' kavels alsnog verkocht

Almere 5 maart 2017
Zo'n 100 nieuwbouwkavels in Almere, die de gemeente lange tijd niet kwijtraakte, zijn door een andere aanpak alsnog verkocht. De kavels waren oorspronkelijk bedoeld voor mensen die er zelf hun huis op wilden bouwen. Bijna 200 van dat soort kavels stonden langer dan twee jaar te koop. Het ging vooral om grond in Almere Poort (Homerus- en Columbuskwartier) en in de wijk Overgooi. 

Projectontwikkelaars
Om de lege plekken in de wijken te voorkomen is de gemeente afgeweken van de oorspronkelijke opzet. Vanaf februari 2016 mochten projectontwikkelaars en architecten de kavels kopen om er woningen op zetten voor de verkoop. In totaal zijn op deze manier zo'n 100 kavels alsnog verkocht. Dat blijkt uit een evaluatie van de gemeente.

Verschillen
Om te voorkomen dat projectontwikkelaars hele rijen identieke huizen zouden bouwen zijn er wel regels opgesteld. Zo moet iedere woning op minstens vijf punten verschillen en moet het ontwerp door de gemeente worden goedgekeurd. 

Voordeel
Architect Erik Eijsbouts van BDG Architecten Almere kocht in totaal acht kavels. Hij ontwierp daarvoor samen met de kopers twee-onder-één-kap woningen. Volgens hem heeft deze opzet één groot voordeel ten opzichte van het particulier opdrachtgeverschap waarbij kopers alles zelf moeten regelen. "Wij hebben al een hoop voorwerk gedaan in dit project. We hebben een aantal dingen laten doorrekenen. We hebben prijzen opgevraagd, de meest gunstige aannemer gekozen. Zo hebben we een hoop onzekerheid kunnen wegnemen." 

Eind van dit jaar moeten de eerste huizen die op deze manier zijn gebouwd klaar zijn.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer