Leefbaarheid in Jol en Galjoen achteruit

LELYSTAD • Di 7 maart 2017 | 6:23 • Dinsdag 7 maart 2017 | 6:23
Na jaren van verbetering gaat de leefbaarheid in achterstandswijken weer achteruit. Dat is onder meer het geval in de Lelystadse wijken Jol en Galjoen, blijkt uit onderzoek in opdracht van stedennetwerk G32. 

De leefbaarheid gaat achteruit doordat mensen met schulden, psychiatrische problemen, vroegtijdig schoolverlaters en asielzoekers weer vaker bij elkaar in de buurt wonen. Op zich is de leefbaarheid in de Jol en Galjoen nog bovengemiddeld, maar er zijn signalen dat die stagneert of zelfs achteruit gaat. 

Moeilijk de rekeningen betalen
Volgens wethouder Jop Fackeldey van Lelystad wonen in de Jol en Galjoen relatief veel mensen die moeilijk hun rekeningen kunnen betalen. Daarnaast hebben de huizen een opknapbeurt nodig, terwijl de de bewoners dat niet kunnen betalen. 

Fackeldey is naast wethouder ook voorzitter bij stedennetwerk G32. Volgens hem toont het onderzoek aan dat kwetsbare wijken als eerste achteruit hollen als er niets gebeurt. "Door de economische crisis, de ingezakte woningmarkt en gewijzigd overheidsbeleid was er de afgelopen jaren steeds minder aandacht voor kwetsbare wijken." Daarom vindt hij het van belang dat er weer wordt geïnvesteerd in deze buurten.

Woningbouwstichting Centrada gaat de Jol de komende jaren opknappen, zo is in december aangekondigd. Directeur Martine Visser zei toen dat niet alleen naar de huizen en openbare ruimte wordt gekeken maar ook naar problemen 'achter de voordeur'. Waar nodig worden zullen mensen worden geholpen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel