Nog geen steun voor Transport Museum

Lelystad 8 maart 2017
De gemeente Lelystad is vooralsnog niet bereid mee te helpen aan de realisatie van het Transport Museum. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders de initiatiefnemers laten weten. Zij willen ten noorden van het Zuigerplasbos een nieuw museum beginnen, dat het verhaal van 6000 jaar transport vertelt. 

Een groep Lelystedelingen is hier al jaren mee bezig en heeft in december aan de gemeenteraad een presentatie gegeven. In het museum moeten verschillende transportmiddelen tentoongesteld worden, waaronder een 6000 jaar oude ossenkar, een reconstructie van een stoommachine, vrachtwagens, bussen en een trein van de Trans Europe Express.
De initiatiefnemers rekenen jaarlijks op zo'n 300.000 bezoekers. Het plan kost tussen de 10 en 20 miljoen euro. De stichting wil het financieren met crowdfunding, particulieren, banken en bedrijven.

In een brief aan de stichting Transportmuseum meldt het college van b en w dat een businesscase ontbreekt waaruit een gedegen financiering en haalbaarheid van het plan blijkt. Tot die er is geeft de gemeente geen ondersteuning aan de realisatie van het initiatief.
Wel zei wethouder Sparreboom in de gemeenteraad dat als het initiatief aan de voorwaarden voldoet het college het een interessant initiatief vindt en men met de indieners in gesprek wil gaan. Het college wacht daarbij af wat de gemeenteraad doet.

Voorzitter Dick Rensema stelt dat de stichting in december de gemeenteraad alleen om een uitspraak over het plan heeft gevraagd. De stichting zal bij de gemeente geen verzoek om geld indienen. Volgens hem is er sprake van een misverstand en doet het college voorkomen dat dit wel zo is. De stichting is bezig met het businessplan en zal die op korte termijn naar de gemeente sturen.
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer