Jeroen van D. gedagvaard als IS-strijder

Almere 10 maart 2017
De 27-jarige Jeroen van D. uit Almere moet op 23 maart voor de rechter verschijnen voor deelname aan de gewapende strijd van IS. Hij wordt verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie en de voorbereiding van terroristische misdrijven.

Of de verdachte ook werkelijk naar de rechtbank komt, is overigens maar de vraag. Volgens justitie bevinden van D. en 9 gedagvaarde mannen uit andere delen van Nederland zich namelijk in het jihadistische strijdgebied in Syrië of Irak. 

Het Landelijk Parket wil dat de strafzaken bij verstek worden behandeld wanneer de verdachten niet verschijnen. Wel kunnen zij door een advocaat worden vertegenwoordigd.
Omdat de dagvaardingen niet aan de verdachten konden worden uitgereikt, zijn deze bij de griffie van de rechtbank neergelegd. Daarnaast heeft het OM de verdachten proberen te bereiken via social media, zoals Twitter en Facebook. De eerste terechtzitting is door de politie ook onder de aandacht gebracht in het strijdgebied door middel van een gerichte actie op Facebook.

Het OM wil met de berechting niet wachten tot de jihadisten terugkeren naar Nederland. Mochten ze schuldig worden bevonden, dan kunnen ze bij terugkeer onmiddellijk worden aangehouden om de hen opgelegde straf uit te zitten.

De eerste zitting op 23 maart is een zogeheten regiezitting. De inhoudelijke behandeling volgt pas later.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer