Onbekendheid maakt geleidehond onbemind

Almere 12 maart 2017
Je kunt aan Raymond Keuning niet zien dat hij is aangewezen op een geleidehond. De Almeerder heeft posttraumatische stressstoornis (PTSS) en gaat zonder zijn golden retriever niet de deur uit. Maar de hond is niet overal meteen welkom.

Keuning (47) moet dan ook vaak uitleggen wat hem scheelt en waarom hij een metgezel heeft. “Dat kost me veel energie en die energie heb ik niet”, zegt Keuning.

Afscheid
De PTSS heeft het leven van Keuning drastisch op zijn kop gezet. De aandoening is een gevolg van traumatische ervaringen in zijn werk bij de politie.

Het leven met PTSS betekent voor Keuning dat hij weinig prikkels kan verdragen. Daardoor blijft hij het liefst op afstand van andere mensen.

Buffer
Het kostte Keuning dan ook grote moeite om alleen naar buiten te gaan. Dat veranderde vorig jaar, toen hij Docker kreeg. Met het dier als buffer tussen hem en andere mensen, durft hij weer gemakkelijker op straat te gaan. 

Hoewel Docker een dekje draagt waaraan hij herkenbaar is als geleidehond, stuit de aanwezigheid van het dier vaak op onbegrip. Dat leidt tot ongemakkelijke situaties, zegt Keuning. “Het is voor mij al stressvol om buiten te zijn. Als ik me dan ook nog eens moet verantwoorden waarom ik hem bij me heb, gaat het van binnen borrelen en soms word ik kwaad.”

Aangifte
Op de meeste plekken lukt het uiteindelijk wel om met de hond binnen te komen, maar enkele keren ging het volgens Keuning mis. In twee gevallen heeft hij aangifte gedaan bij de politie omdat de buddyhond buiten moest blijven. 

Keuning is niet de enige die heeft gemerkt dat je met geleidehonden in lastige situaties kunt komen. Volgens de Stichting Gebruikers Assistentiehonden is onbekendheid de oorzaak. Bij deze organisatie kwamen vorig jaar 123 klachten binnen van patiënten die ergens niet met hun hond naar binnen mochten.

Nachtmerrie
Niet alleen op straat zijn honden als Docker een steun voor PTSS-patiënten, ook in huis komt hij van pas. Zo wordt Keuning door de hond wakker gemaakt als hij een nachtmerrie heeft.

Ook verder is het leven er met de hond leuker op geworden. Keuning maakt deel uit van een gezin met vrouw en dochter en Docker hoort er helemaal bij. “Het is alsof hij mijn broer is.”
© omroep flevolandsitemap | disclaimer