Spanning Nederland-Turkije gesprek van de dag

Flevoland 12 maart 2017
De spanning tussen Nederland en Turkije houdt ook de Turkse gemeenschap in Flevoland bezig. Uit een rondgang van Omroep Flevoland blijkt dat er geen sprake is van onrust of verontwaardiging, maar het is wel het gesprek van de dag. 

Gesprek met burgemeester
De Turkse Fatih Moskee in Dronten heeft zaterdagavond burgemeester Aat de Jonge uitgenodigd om over de situatie te praten. Moskeegangers en de burgemeester konden elkaar vragen stellen en zaken toelichten. De Jonge spreekt op Twitter over een leerzaam gesprek. Ook de voorzitter van de moskee is positief. 


Sultan Ahmet moskee 
Binnen de Sultan Ahmet Moskee in Almere wordt er eveneens veel over gepraat. Daarbij worden verschillende kanten van het conflict belicht. Het bestuur van de moskee zelf geeft geen mening over de gebeurtenissen.

'Als terrorist behandeld' 
Oud-voorzitter Ramazan Gül van de Sultan Ahmet moskee benadrukt dat het om een conflict tussen twee overheden gaat. Hij hoopt dat burgers kalm blijven en zich niet bij de ruzie tussen de overheden laten betrekken. Gül is overigens wel zeer verbolgen over de manier waarop er met de Turkse minister Kaya is omgegaan. "Ze hebben haar als terrorist behandeld door haar 5 uur lang in de auto te laten zitten, zonder dat ze naar het toilet kon", aldus Gül. "Zo hoor je een vrouw niet te behandelen." 

Emmeloord en Biddinghuizen
Volgens de Turkse moskeeën in Emmeloord en Biddinghuizen is het bij hen geen issue. Op verdere vragen wordt geen antwoord gegeven. 

De spanning tussen de twee landen gaat over de wens van de Turkse regering om in Nederland een toespraak te houden over het referendum in Turkije. Hoewel Nederland geen toestemming gaf, kwam de Turkse minister Kaya daarvoor zaterdag toch naar Rotterdam. Toen ze vervolgens het land werd uitgezet, braken er rellen uit in Rotterdam.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer