Doorloophuis voor alleenstaande ouders

Lelystad 20 maart 2017
36 appartementen in pand Vitree
36 appartementen in pand Vitree
Isis van den Berg wil dat er in Lelystad een Doorloophuis komt voor alleenstaande ouders zonder woning. Volgens haar is het nu praktisch onmogelijk om snel een woning te vinden als je als ouder plotseling door een scheiding op straat staat. 

Van den Berg woont zelf met haar 7-jarige dochter al twee jaar bij haar moeder in. Ze ging hals over kop weg bij haar man maar kwam bij woningcorporatie Centrada niet in aanmerking voor urgentie. "Ik kon echt niet langer bij mijn ex-partner blijven, het was een ongezonde relatie. Maar ik heb geen aangifte gedaan tegen mijn man en dat is nodig om te kunnen bewijzen dat er sprake was van een levensbedreigende situatie. Alleen daarmee kom je in aanmerking voor urgentie."

Geen geschikte woning
Isis moest zich inschrijven en staat nu op de wachtlijst. "Het duurt gemiddeld drie tot vier jaar voordat je een huis hebt. Ik ben blij dat ik bij mijn moeder onderdak heb maar dat is geen ideale situatie." Isis zegt er alles aan gedaan te hebben om een eigen plek te vinden maar bij elke instantie kreeg ze nul op rekest.

Veel lotgenoten
In haar zoektocht kwam de alleenstaande moeder er achter dat veel ouders in dezelfde situatie zitten. Ouders die na een scheiding niet aan een geschikte betaalbare woning kunnen komen. In Lelystad is een chronisch tekort aan dit type huisvesting. De gemeente heeft daarom recentelijk aangekondigde regels voor woningsplitsing te versoepelen. Maar een passende oplossing voor ouders als Isis is er nu niet.

36 tweekamerappartementen
Daarom moet er volgens haar nu iets gebeuren, ze komt daarvoor zelf met een plan. "Ik snap dat Centrada niet in één keer nieuwe huizen kan bouwen. Maar er staan in de stad genoeg panden leeg. Die kunnen omgebouwd worden." Het project bevindt zich nog in de ontwikkelfase, maar Isis is vastberaden in haar missie. Het gaat om 36 betaalbare tweekamerappartementen. De beoogde locatie is het huidige pand van Vitree, nabij winkelcentrum Kamp. "Het is een groot probleem dat opgelost moet worden. De bedoeling is dat mensen er terecht kunnen voor twee jaar en daarna door kunnen naar een andere woning." Woningcorporatie Centrada en de gemeente staan positief tegenover het plan. Isis heeft goede hoop dat dit op korte termijn haalbaar is: "Eind 2018 staat het er."
© omroep flevolandsitemap | disclaimer