Maximale werkstraf geëist voor dodelijk ongeval

Lelystad 16 maart 2017
Tegen een vrachtwagenchauffeur uit Lelystad die 2,5 jaar geleden een wegwerker doodreed, is 240 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Het OM wil ook dat de chauffeur twee jaar niet mag autorijden.

Volgens de officier van justitie heeft de 36-jarige chauffeur schuld aan het dodelijke ongeluk op de A12 bij Harmelen. Hij noemt het onbegrijpelijk dat de ervaren chauffeur 1200 meter lang allerlei waarschuwingssignalen miste. Zo hingen er matrixborden met de snelheid 90 en 70 kilometer. Andere borden toonden pijlen en rode kruisen.

De chauffeur knalde zonder te remmen op een fel verlichte bots-absorber. De vrachtwagen die daarachter stond, werd verplaatst en botste tegen een andere auto. Een wegwerker stond daartussen en raakte bekneld. Hij overleed ter plekke. Een tweede wegwerker raakte zwaargewond en heeft blijvend hersenletsel.

De wegwerkzaamheden waren niet helemaal goed beveiligd, maar dat heeft volgens de officier geen invloed gehad.

Goed geslapen
De Lelystedeling gaf toe dat hij een aantal aanwijzingen had gemist, maar had verder geen verklaring voor het ongeval. De officier suggereerde dat de man vermoeid was omdat hij weinig had geslapen. Maar volgens de chauffeur was hij goed uitgerust. Hij zou weliswaar gaan scheiden, maar hij had daarover net een goed gesprek gehad.

Schuldgevoel
De officier heeft in haar strafeis laten meewegen dat de Lelystedeling sinds het ongeval zijn baan en huis is kwijtgeraakt. Ook hield ze rekening met de schuldgevoelens en psychische klachten die de man sinds de bewuste dag heeft.

Volgens de advocate van de Lelystedeling heeft hij geen schuld aan de dood van het slachtoffer. Zij stelde dat het een ongeluk was, die nu eenmaal af en toe gebeuren.

De rechter doet over twee weken uitspraak.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer