Politie surveilleert extra na vernielingen Kruidenwijk

Almere 16 maart 2017
Jongeren gooien ruiten in
Verdachte weer vrij
De politie en de gemeente Almere nemen maatregelen na vernielingen in de Kruidenwijk. De politie gaat extra surveilleren en er komt een gesprek met bewoners, de gemeente en de politie. Vorige week werden de ruiten van een huis aan de Basilicumweg ingegooid. Een week daarvoor gebeurde dat twee keer bij de woning ernaast. 

Zorgen om veiligheid
De bewoners maken zich grote zorgen over hun veiligheid. Een groepje jongeren zou verantwoordelijk zijn voor de vernielingen. De politie pakte drie jongens op, maar liet ze ook weer vrij.

Het Openbaar Ministerie heeft de zaak tegen één van de drie geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Van de andere verdachten, wordt één minderjarige verdachte doorverwezen naar HALT, omdat hij geen strafblad heeft. Het onderzoek naar de laatste verdachte is afgerond, en het dossier ligt volgens het OM ter beoordeling. Hij hoort binnenkort wanneer hij ter zitting moet verschijnen.

Het is niet voor het eerst dat jongeren in de wijk voor problemen zorgen. Afgelopen zomer werden meerdere keren ruiten van rijdende bussen ingegooid. 

Stenen door de keuken
Op vrijdagavond 24 februari vloog voor het eerst een steen door de ruiten aan de Basilicumweg. De bewoner belde naar eigen zeggen de politie, die vervolgens niet wilde komen. De bewoner zegt dat het op 1 maart weer raak was, en dat ook deze keer de politie geen onderzoek instelde.

De man liet het daar niet bij zitten en is samen met zijn buurmannen gaan surveilleren in de wijk. "Er is een groepje van vier of vijf jongens dat elke avond in de straat rondhangt", vertelt de bewoner. "Ze komen als het wijkcentrum sluit en lopen dan heel langzaam langs onze woningen. Het is heel intimiderend."

De buurmannen hielden de jongens vanaf de bovenverdieping van hun huis in de gaten toen het weer mis ging. "De groep gooide vier bakstenen naar mijn huis. Eén steen vloog door het keukenraam vol tegen de muur van de keuken. De muur, de koelkast en de kookplaat zijn daardoor beschadigd."

Aanhoudingen
De bewoners vertellen dat ze de jongens hebben achtervolgd terwijl de politie werd gebeld. Die wist die avond één jongen aan te houden. Later werden nog twee andere jongens vastgezet. Afgelopen maandag werden de jongens weer gezien, zonder dat de bewoners van hun vrijlating op de hoogte waren. Dat schoot ze in het verkeerde keelgat. "Ik heb meerdere keren de politie gebeld en gemaild. Wij voelen ons heel onveilig en dan wil je van de politie wel horen dat die jongens weer vrij zijn." Ook de gemeente gaf niet thuis. "Ik heb gebeld en Almere zou contact met me opnemen. Maar ik heb nog steeds niets gehoord."

Reactie van de gemeente en politie
Nadat Omroep Flevoland contact had opgenomen met zowel de gemeente Almere als de politie zijn de bewoners alsnog gebeld. Ze zijn uitgenodigd voor een gesprek met een veiligheidsadviseur van de gemeente en de politie. "We zijn op de hoogte en we weten ook om welke jongens het gaat", laat politiewoordvoerder Hans Meuleman weten. "Voor het ingooien van de ruiten lijkt geen andere reden te zijn dan vandalisme. Samen met de betrokkenen willen we dit oplossen."
© omroep flevolandsitemap | disclaimer