Provincie wil miljoen investeren in innovatief verkeer

Flevoland 16 maart 2017
Foto: provincie
De provincie Flevoland wil 1 miljoen euro investeren om te onderzoeken of innovatieve toepassingen de doorstroming van het verkeer kunnen verbeteren. In het actieplan Smart Mobility wordt onder meer gesproken over een zelfrijdende bus tussen station Lelystad en Lelystad Airport. 

De Flypod
De zelfrijdende bus, een Flypod genoemd, is niet nieuw. In Gelderland bestaat dit plan ook al. Flevoland wil de haalbaarheid voor Lelystad onderzoeken. Doel van de bus zonder chauffeur is om minder auto's op de weg te hebben tussen het station en het vliegveld. Ervaringen hiermee kunnen leiden tot een zelfrijdend openbaar vervoerssysteem in Almere. Dat wordt als zeer kansrijk gezien.

Betere afstemming van evenementen
In Dronten en Zeewolde zorgt een aantal evenementen voor grote drukte op de weg. De provincie wil onderzoeken of het mogelijk is om dit beter in kaart te brengen door bijvoorbeeld een slimme reisapp. 

Communicatie tussen auto's en verkeerslichten
Een ander idee is om op een aantal drukke kruispunten verkeersinstallaties slimmer te maken. Gedacht wordt aan de Hoge Ring in Almere en de Larserweg in Lelystad. Door het intelligentere systeem kunnen automobilisten bijvoorbeeld in hun auto al eerder zien wanneer het aankomende verkeerslicht op groen gaat. Aan de hand daarvan wordt een snelheidsadvies gegeven.

Een testcentrum voor zelfrijdende auto's
Er bestaan ook plannen voor een testcentrum voor zelfrijdende auto's op het toekomstige bedrijventerrein bij Lelystad Airport. Eerder werd daarvoor al een intentieovereenkomst getekend tussen drie bedrijven. Dit drietal wil samen een testomgeving ontwikkelen die bestaat uit diverse wegen, weggebruikers, snelheden en omstandigheden. Het plan is ook om op de Larserweg met deze auto's te experimenteren. 

Het actieplan moet nog worden goedgekeurd door Provinciale Staten. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer