Voorlopig geen speed-pedelecs op fietspad

Almere 16 maart 2017
Elektrische fietsen die 45 kilometer per uur kunnen halen, worden voorlopig niet toegestaan op fietspaden in Almere. Dat blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen van de ChristenUnie. 

Sinds dit jaar mogen de snelle fietsen, zogeheten speed-pedelecs, niet meer op het fietspad rijden. Ze zijn gelijkgesteld aan bromfietsen en dat betekent dat ze vaak de weg op moeten waar ook auto's rijden. Volgens in ieder geval één speed-pedelecfietser en de Fietsersbond in Almere, kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. 

Toch wil het college de speed-pedelecs niet op het fietspad toestaan, omdat dat zou betekenen dat ook bromfietsen op die paden mogen rijden. En daar heeft Almere slechte ervaringen mee. Zo klaagden fietsers in het verleden over geluidsoverlast en onveilige situaties. Daarom werd in 2009 'Bromfiets op Rijbaan' in Almere ingevoerd. 

Wel zegt het college een evaluatie af te wachten van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Die onderzoekt de effecten van speed-pedelecs op de rijbaan. Als die resultaten leiden tot nieuwe regelgeving, zal Almere kijken of ze de fietspaden toch gaat aanpassen. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer