Eigenaren oudere windmolens draaiden slecht jaar

Flevoland 22 maart 2017
Het waaide 20 procent minder dan verwacht
Eigenaren van oudere windmolens in Flevoland hebben in 2016 een slecht jaar gedraaid. Dat zegt de Windunie, een coöperatie waarin veel windmolenboeren verenigd zijn. Het gaat vooral om eigenaren van zogenoemde solitaire molens die bij agrarische bedrijven staan. 

Volgens directeur Axel Posthumus waaide het vorig jaar zo'n 20 procent minder dan verwacht. En omdat de stroomprijs laag was, kregen de windmolenboeren weinig betaald voor de overtollige stroom die ze aan het elektriciteitsnet terugleverden. Eigenaren van oudere molens voelden dit ook werkelijk in de portemonnee, omdat zij de tegenvallende opbrengsten niet meer via subsidies gecompenseerd krijgen. 

Volgens de Windunie zijn er de laatste jaren in Flevoland weliswaar veel grote turbines gebouwd, maar staan er in de provincie ook nog veel molens uit de periode 2001-2003. Voor die molens is de subsidie inmiddels vervallen.

Hoewel er in Flevoland geen windmolenondernemers in financiële problemen kwamen, was 2016 volgens de Windunie voor veel leden wel een jaar om eens na te denken. Bijvoorbeeld over de vraag of het economisch nog wel rendabel is om een grote reparatie aan een oude molen te laten uitvoeren.


 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer