Omgevingsdienst doet onderzoek bij bomenkap Almere

Almere 24 maart 2017
De kap is inmiddels stilgelegd
De omgevingsdienst onderzoekt of de gemeente Almere zich wel aan de regels houdt bij het kappen van bomen in het broedseizoen. Aanleiding daarvoor is een melding van Philippe van Thiel van watersportbedrijf Haddock. Die constateerde vrijdagochtend dat er bomen in het broedseizoen worden gekapt zonder dat daar een ecoloog bij aanwezig was. Dat is wel verplicht. 

Volgens van Thiel zou er al een proces verbaal zijn opgemaakt. Maar de omgevingsdienst ontkent dit. Zo'n verbaal wordt pas gemaakt als er ook daadwerkelijk een overtreding is begaan. En dat staat nog niet vast.

Gemeente: we staan in ons recht
De gemeente laat in een reactie weten dat de bomen bij de ingang van de jachthaven Haddock worden gekapt conform alle wettelijke richtlijnen. De kap zou al  een paar weken geleden aangekondigd zijn bij Van Thiel. In overleg met hem zouden de werkzaamheden al een paar keer zijn opgeschoven. Voordat de bomen vanochtend werden geveld heeft een gecertificeerde aannemer vastgesteld dat er geen vogelnesten in die bomen zaten.

Commotie
De afgelopen dagen ontstond al veel commotie over bomenkap op het eiland Utopia in het Weerwater, vlak bij Haddock. De bomen worden gekapt omdat ze zijn aangetast door de essentakziekte. Critici vinden het raar dat de gemeente Almere bomen kapt in het broedseizoen. Ook zou er geen ontheffing bij de provincie zijn aangevraagd. Donderdagavond zegde wethouder Frits Huis de gemeenteraad toe dat de bomenkap op Utopia wordt opgeschort. 


© omroep flevolandsitemap | disclaimer