Drachtige bever overleeft muskusrattenklem niet

Lelystad 30 maart 2017
Binnen één week zijn twee dieren doodgegaan nadat ze verstrikt waren geraakt in een muskusrattenklem. Eerder deze week moest de Stichting Dierennoodhulp Flevoland een aalscholver in laten slapen die met zijn kop vastzat in een val en woensdagavond zat een bever met zijn voorpoot klem op de Westerdreef in Lelystad.

Gezwollen voorpoot
Na een worsteling met de politie kon het dertig kilo wegende dier naar de dierenarts worden vervoerd. Daar is ze in slaap gebracht om de val te verwijderen. Toen de bever sliep bleek dat het ging om een vrouwtje dat vermoedelijk drachtig was. De poot was niet gebroken, wel flik gezwollen maar uiteindelijk bleek de opwinding te veel. Donderdagochtend is de bever doodgegaan .

Meer muskusratten
Vorige week nog waarschuwde Waterschap Zuiderzeeland om honden niet los te laten lopen langs het water in het westelijk deel van Lelystad. Daar zijn honderden muskusratten vallen uitgezet om de toegenomen muskusrattenpopulatie te bestrijden. Door een landelijke proef is de muskusrat drie jaar lang niet bestreden.

Waterschap
De voorzitter van Stichting Dierennoodhulp Flevoland, Suzan de Waal heeft donderdagochtend "een goed gesprek" gehad met het Waterschap Zuiderzeeland die verantwoordelijk is voor de klemmen. Vrijdag volgt een tweede gesprek.

Opvallende zaken melden
Aan Omroep Flevoland heeft het waterschap laten weten de dood van de twee dieren te betreuren. Daarom vraagt het waterschap aan iedereen om opvallende zaken over klemmen te melden bij het team Muskusrattenbeheer. De muskusrattenbestrijders zijn dag en nacht bereikbaar. Vrijdag kijkt het waterschap of de populatie muskusratten in Lelystad voldoende is afgenomen en neemt het waterschap een besluit hoe de bestrijding van de muskusratten in Lelystad verder verloopt.
  
© omroep flevolandsitemap | disclaimer