Petitie tegen opnieuw uitgeven van graven

Urk 3 april 2017
Inwoners van Urk zijn een petitie gestart tegen het veranderde grafrecht op Urk. Ze zijn het er niet mee eens dat de gemeente graven in het dorp na 30 jaar opnieuw gaat uitgeven. Nabestaanden die een graf langer dan 30 jaar willen beheren, moeten betalen voor een verlenging van het grafrecht.

Tot voor kort werden graven op Urk niet opnieuw uitgegeven. De gemeenteraad wijzigde in februari het beleid voor de drie begraafplaatsen in het dorp. Dat gebeurde omdat er ruimtegebrek dreigde en het onderhoud van de begraafplaatsen niet kostendekkend was.

De opstellers van de petitie denken dat een groot deel van de Urker bevolking zich niet vertegenwoordigd voelt in het besluit van de gemeenteraad, dat al per 1 maart is ingegaan.
Ook zou de gemeente niet open zijn geweest in de communicatie. Ook zou te weinig gekeken zijn naar alternatieven, zoals bovengronds begraven.

In de petitie wordt de gemeenteraad opgeroepen om op het besluit terug te komen en alternatieven te onderzoeken.

Reactie gemeente
De gemeente Urk zegt de petitie te kennen en de opsteller al enkele malen te hebben gesproken. Een woordvoerder benadrukt dat aan het gewijzigde begrafenisbeleid juist een heel zorgvuldig traject vooraf is gegaan. De gemeente heeft daar bewust voor gekozen omdat 'begraven' zo'n gevoelig en persoonlijk onderwerp is. 

De gemeente zegt daarom begin vorig jaar al de bevolking te hebben uitgenodigd om mee te denken over oplossingen. Ook is het besluit volgens de voorlichter op allerlei manieren gecommuniceerd. Zo zat er onlangs een folder bij de plaatselijk krant Het Urkerland, stond er informatie op internet en is er zelfs een speciaal mailadres voor vragen geopend.

Nabestaanden die het aangaat, hebben volgens de gemeente bovendien persoonlijk een brief ontvangen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer