advertentie

Lelystad-Oost door andere ogen bekeken

Lelystad 3 april 2017
Historicus Mari Smits heeft drie stadswandelingen door Lelystad gemaakt omdat de stad een halve eeuw bestaat. De tochten laten de geschiedenis zien van de provinciehoofdstad. Verslaggeefster Gineke Smiet loopt deze week de drie wandelingen samen met Smits. De eerste voerde maandag door de Zuiderzeewijk, de tweede gaat door Lelystad-Oost.

Atolwijk
De wandelroute door Lelystad-Oost is 8,2 kilometer lang en loopt door de Atolwijk. De wandelaar ziet dat de wijk groot is opgezet, met een open ruimte in het midden. Het principe van licht, lucht en ruimte is hier volgens historicus Smits goed terug te zien.

Rozengaard
In de wijk Rozengaard is dat heel anders. Daar is de structuur veel krapper en is voor de deur parkeren onmogelijk. Hier tref je ook de voor Lelystad bekende straatnummers aan. Volgens Smits komt dat oorspronkelijk uit Amerika. "Je ziet dubbele nummers, straatnummers en dan daarachter het huisnummer. Dat is best lastig want de navigatie snapt het niet altijd."

Verhoogde fietsroutes
Een ander markant punt is de fietsbrug bij de wijk Bastion. "Al het langzame verkeer wordt van snelle verkeer gescheiden in Lelystad", vertelt Smits." Vroeger was dat nog extremer. Toen liep er een verhoogd fietspad zelfs door de wijken heen. Dat bleek echter niet te werken. Het werd op de grond bijvoorbeeld te donker en daardoor onveilig." De fietspaden werden tien jaar na hun aanleg alweer gesloopt.

De wandelroutes zijn verkrijgbaar bij het VVV-punt in het Stadhuis van Lelystad. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer