XL De Ateliers beraadt zich op toekomst

Dronten 6 april 2017
De creatieve broedplaats XL De Ateliers gaat zich beraden of haar toekomst nog in Dronten ligt of dat ze ergens anders heen wil. Ook vraagt de organisatie zich af in welke vorm ze eventueel in Dronten kan blijven. XL is 'bedroefd en onthutst' over de opstelling van de gemeenteraad, die haar geen verdere steun wil geven.

Een meerderheid van de raad is het eens met het college van B en W dat  XL De Ateliers voldoende is geholpen en dat de stekker er nu maar beter uitgetrokken kan worden. Dat bleek donderdagavond tijdens een commissievergadering.

Het college heeft er geen vertrouwen in dat XL De Ateliers voor de afgesproken deadline van eind mei een drietal belangrijke problemen oplost. Zo is er nog geen koper voor het huidige pand aan De Amstel, waar XL weg moet. Het bestemmingsplan staat niet toe dat de creatievelingen daar blijven. Als tweede is het bestemmingsplan voor het nieuwe pand aan de Rendierweg niet rond, omdat XL nog niet alle informatie zou hebben aangeleverd. Tenslotte is een aanvraag voor een Europese Leader-subsidie afgewezen.

XL-voorzitter Henke Baars liet de raad weten dat hij zich onredelijk behandeld voelt door de gemeente. Hij verwijt de raad dat ze steken heeft laten vallen, waardoor er onnodig tijd verloren is gegaan rond de subsidie-aanvraag. Volgens Baars zou stoppen een aderlating zijn voor Dronten, omdat XL de afgelopen jaren in de haarvaten van de gemeenschap is gaan zitten.

GroenLinks komt in de raadsvergadering binnenkort mogelijk met een motie die het college oproept langer met XL te praten over oplossingen. VVD-wethouder Van Amerongen voelt daar weinig voor. Hij stelt dat de gemeente bereid is om XL voor 230.000 euro te helpen, maar het is aan XL zelf om de overige financiën rond te krijgen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer