Perenteelt groeit ten koste van de appel

FLEVOLAND • Vr 14 april 2017 | 16:13 • Vrijdag 14 april 2017 | 16:13
Steeds meer fruittelers nemen afscheid van de appel. In Flevoland is de oppervlakte appelbomen sinds de eeuwwisseling met de helft afgenomen.

De peer daarentegen heeft zijn areaal in diezelfde periode verdubbeld. Hoewel de prijs van peren de afgelopen jaren niet altijd even best was, verdienen de telers meer aan deze fruitsoort dan aan de appel.

De appelteelt brengt minder op door concurrentie van telers elders in de EU. Eerst kwamen vooral meer appels uit Zuid-Europese landen op de markt, de laatste jaren is het vooral productie uit Polen die de spoeling dunner maakt. In het bijzonder de Jonagolds komen vaak uit dat land.

Gerooid
Appelbomen zijn na vijftien jaar afgeschreven. Als ze gerooid worden, is de peer nu een aantrekkelijk alternatief. Deze fruitsoort heeft minder concurrentie dan de appel, zegt fruitteler Kees Masteling in Marknesse. "Appels groeien overal, maar peren zijn een bijzondere teelt. Dat doen ze in Polen niet en ook in een heleboel andere landen beginnen ze daar niet aan."

Boycot
Driekwart van de Nederlandse perenproductie gaat over de grens. De Europese boycot op de export naar Rusland leek de Nederlandse perenteelt even te bederven, maar de afzet naar andere landen heeft dat al lang weer goedgemaakt. “We kunnen de peer kwijt aan Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Scandinavië”, zegt Masteling. “De laatste twee jaar zijn daar ver weg gelegen markten bijgekomen, waaronder China en Brazilië.”

De appelteelt is met 700 hectare in Flevoland nog wel groter de 500 hectare die de peer in beslag neemt. De totale oppervlakte fruitbomen is sinds 2000 met een derde afgenomen naar 1200 hectare.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel