advertentie

Fruittelers hele nacht op om nachtvorst

Flevoland 18 april 2017
Het wordt een spannende nacht voor veel Flevolandse fruittelers. In de nacht van dinsdag op woensdag wordt er nachtvorst voorspeld en dat kan er voor zorgen dat de bloesems, en dus later de vruchten, beschadigt raken. 

Jan Hoekstra van het gelijknamige fruitbedrijf in Luttelgeest had maandagnacht om 05:00 uur zijn Frostquards, zogenaamde hete luchtkannonnen, aangezet bij zijn kersen. Deze zorgen ervoor dat de luchttemperatuur met twee graden kan stijgen. Maar de vorst viel mee en anderhalf uur later zette hij ze weer uit.

Voor komende nacht maakt Hoekstra zich wel zorgen. Hij gaat zijn appelboomgaard beregenen, zodat er zich een dun ijslaagje om de bloesem vormt. Op deze manier blijft de bloemknop onbeschadigd. Dat trucje werkt niet bij de kersen "Ik hoop maar dat de hete luchtkanonnen voldoende zijn". 

De vorst houdt ook Cees Masteling van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) bezig. Hij verwacht dat hij op zijn fruittelersbedrijf in Marknesse de hele nacht in touw zal zijn."Als je begint met beregenen, moet je daarmee doorgaan. Je bent de hele nacht aan het controleren of alles wel goed gaat". 

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer