"Sluiting brandweerkazernes helemaal niet zeker"

Flevoland 18 april 2017
Het is nog helemaal geen uitgemaakte zaak dat er brandweerkazernes moeten sluiten als er bij Lelystad Airport een nieuwe kazerne met oefencentrum komt. Dat zei de Lelystadse burgemeester Ina Adema dinsdagavond na een commissievergadering.

Haar collega Aat de Jonge van Dronten vreest dat de nieuwe kazerne leidt tot sluiting van buitenposten in bijvoorbeeld Swifterbant, omdat de Brandweer Flevoland vanwege de nieuwbouw dan elders geld moet besparen. Dronten is daarom tegen de nieuwe kazerne en vindt dat Lelystad of Schiphol die zelf moeten betalen.

Adema erkent dat er een discussie zit aan te komen, want de nieuwbouw zadelt de zes Flevolandse gemeenten samen jaarlijks op met 181.000 euro kosten. Die discussie hoeft volgens Adema niet te gaan over de sluiting van kazernes, maar kan zich bijvoorbeeld richten op wie precies waarvoor betaalt. Zo zijn er nu gemeenten die voorzieningen betalen waarvan de gehele Veiligheidsregio Flevoland profiteert. Dat moet misschien anders, aldus Adema.

Volgens Adema is de nieuwe kazerne bij Lelystad Airport noodzakelijk, omdat Flevoland door de uitbreiding van de luchthaven met groot vliegverkeer een ander risicoprofiel krijgt. Hierdoor moeten brandweerlieden anders worden opgeleid. Daarnaast moet de Veiligheidsregio Flevoland voldoen aan nieuwe wettelijke taken rond opleiding en hygiëne.

De aanrijtijden bij brand en ongevallen in bijna heel Flevoland worden korter door de komst van de nieuwe kazerne, stelt Adema. De huidige kazerne in Lelystad blijft in elk geval open voor het stedelijk gebied.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer