'Gemeente laat handhaving kamerpanden aan buren'

Lelystad 24 april 2017
De gemeente Lelystad wentelt het handhaven van de orde en rust bij een kamerverhuurpand ten onrechte af op de buren, in plaats van zelf te handhaven. Dat betoogden buren van een kamerpand in het Karveel 49 maandag bij de bestuursrechter in Almere.

Zij willen dat de rechter de omgevingsvergunning voor het pand intrekt. Eerder had de bezwaarcommissie van de gemeente de bezwaren ongegrond verklaard.

Overlast
De buren zeggen dat zij geluidsoverlast, parkeerdrukte en rommel ervaren. Dit sinds het huis tussen hen in een jaar geleden een vergunning als kamerverhuurpand heeft gekregen. Hierdoor mogen er zes mensen wonen.

De twee buren zeggen dat de gemeente hen tot handhaver degradeert in plaats van zelf op te treden. Elke keer als er problemen zijn wordt verwacht dat de buren de bewoners op hun gedrag aanspreken. Daarna is het weer even rustig, maar omdat er steeds nieuwe bewoners komen herhaalt de overlast zich zonder dat de gemeente de verhuurder van de woning aanpakt.

De advocaat van de gemeente betoogde dat het aantal gevallen van werkelijke overlast erg meevalt en dat er bijna geen klachten binnenkomen. Het huidige beleid van spreiding van panden is juist bedoeld om overlast tegen te gaan. Bovendien kunnen bewoners van een 'gewone' eengezinswoning ook voor problemen zorgen.

Kadernota
Volgens de recente Kadernota van de gemeente zijn er in Lelystad 220 kamerverhuurpanden, waarvan 80 illegaal. Het college van burgemeester en wethouders wil de komende twee jaar bijna vier ton voor extra controles uittrekken. De vraag naar kamers is zo groot, dat voor elke kamer zich vijftig kandidaten aanmelden, zo betoogde de advocaat van de gemeente.

De bestuursrechter doet waarschijnlijk begin juni uitspraak.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer