'Gemeente moet niet bij huis, maar achteraf afval scheiden'

Almere 25 april 2017
Een groep Almeerders uit de Sieradenbuurt dringt er bij de gemeente op aan om huishoudelijk afval pas te scheiden als het al is ingezameld. Dat zou goedkoper, milieuvriendelijker en prettiger voor inwoners zijn. Proeven op dat gebied, zoals in Rotterdam, zijn veelbelovend. In de Limburgse gemeente Gulpen-Wittem bespaart het achteraf scheiden structureel 70.000 euro per jaar, zo hebben de Almeerders onderzocht.

Ondergrondse containers
Op dit moment onderzoekt Almere in een aantal wijken wat de beste methode van afvalscheiding is. De gemeente wil de hoeveelheid niet-recyclebaar afval fors terugdringen. Om dat te kunnen bereiken, moeten de inwoners van de stad steeds beter gaan scheiden. Op een aantal plekken leidt dat tot weerstand, omdat het restafval naar ondergrondse containers gebracht moet worden. Veel mensen willen dat niet.

'Huidige manier van scheiden te complex'
De doelstellingen die de gemeente heeft gesteld, worden volgens de groep Almeerders niet gehaald. Er wordt nu veel geld uitgegeven aan onder meer handhaving, onderzoek, investeringen in aangepaste systemen, voorlichting en dure projectteams. De huidige manier van scheiden is volgens de groep te complex. 

Groot verschil
De Almeerders uit de Sieradenbuurt  hebben inmiddels contact met de politiek. Zij hopen op een luisterend oor omdat het andere systeem beter is voor de gemeentekas en prettiger voor de inwoners. Als dit systeem wordt ingevoerd, gaat alle plastic, blik en drankkartonnen in de bak met restafval. Dat wordt dan bij het afvalbedrijf gescheiden. Bij een proef met nascheiding in Limburg leverde dit fors meer plastic op. In het oude systeem, waarbij de burgers zelf scheiden, werd 6,3 kilo per inwoner ingezameld. Bij de proef was dit zo'n 19 kilo per inwoner.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer