Bewoner Indische Buurt eist hoger geluidsscherm langs spoor

Almere 26 april 2017
Eigenaren van in aanbouw zijnde woningen in de Indische Buurt in Almere zijn verbijsterd dat spoorbeheerder ProRail weigert een zes meter hoog geluidscherm langs hun woningen door te trekken. Dat zei Almeerder Zakaria Widad woensdag tijdens een rechtszaak in Den Haag.

De Almeerder stapte naar de Raad van State omdat de gemeente Almere weigert ProRail te dwingen een hoger geluidscherm te plaatsen. Aan de noordzijde van de spoorlijn staat een scherm van zes meter hoog maar aan de zuidzijde is het scherm slechts anderhalve meter hoog. En dat is volgens de gemeente Almere voldoende, zo zou uit geluidsonderzoeken blijken.

Widad gelooft er niets van en vreest dat de geluidoverlast veel erger is geworden na de aanleg van een keerspoor. “Ik woon nu nog 800 meter verderop en zelfs daar hoor ik de treinen keren. Laat staan als ik er pal op woon,” aldus Widad.

Hoog scherm is te duur
Volgens de gemeente Almere kost het weghalen van het lage scherm en het plaatsen van een hoog scherm ruim een miljoen euro extra en die kosten zouden niet opwegen tegen de geringe geluiddemping. Die kan volgens de gemeente beter en veel goedkoper bereikt worden door gevelisolatie en isolatieglas.

De rechter zette woensdag een groot aantal kanttekeningen bij de beslissingen van de gemeente Almere. Mogelijk zal de gemeente aanvullend onderzoek moeten doen voor de tientallen woningen die nog langs het spoor gebouwd worden. De uitspraak volgt binnen enkele weken. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer