200 hectare bos verjongd door Staatsbosbeheer

Flevoland 4 mei 2017
Staatsbosbeheer heeft in het seizoen 2016-2017 zo'n 200 hectare bos verjongd in Flevoland. Dat staat gelijk aan ongeveer 300 voetbalvelden. Voor Nederlandse begrippen is dat volgens Staatsbosbeheer een enorm oppervlakte.

"Kap en verjonging"
De werkzaamheden vonden allemaal plaats in het kader van 'kap en verjonging’. Dit betekent dat waar gekapt wordt er ook weer nieuwe bomen worden aangeplant. Ook is er nieuw bos aangelegd. Er werd gewerkt in zowel Oost als  Zuid Flevoland, ook werd er veel geplant in het nieuwe natuurproject ‘Kop van het Horsterwold’.
 
660.000 bomen en struiken
In totaal zijn er binnen Flevoland zo'n 660.000 verschillende bomen en struiken geplant. Vooral soorten die lang meegaan zoals eik, beuk, esdoorn en tamme kastanje. Maar ook soorten die meer natuurwaarde hebben zoals de lijsterbes en de zoete kers.

23.000 populieren
Ook werden er 23.000 populieren geplant want de meeste populieren in Flevoland naderen nu, na 35-40 jaar, het einde van hun omloop en worden daarom jaarlijks geveld. Het hout wordt in de houtverwerkende industrie gebruikt als zaaghout en als grondstof voor papieren pallets. Takken, toppen en kapresten zijn energiehout voor houtgestookte elektriciteitscentrales.
 
Menskracht
Het planten van bos is erg arbeidsintensief. Voor de aanleg van deze 300 voetbalvelden bos zijn in totaal 6 plantmachines met de nodige bemensing, 18 man, ingezet. Daarnaast is er nog eigen personeel van Staatsbosbeheer bij betrokken geweest.  
 

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer