Stichting Live for Lives: 'Geen oplossing voor Calais'

Ens 7 mei 2017
Terwijl Frankrijk in de ban is van de presidentsverkiezingen, is de stichting Live for Lives uit Ens druk bezig in Calais. Zij helpen daar vluchtelingen die op straat leven nadat hun tentenkamp, de jungle van Calais, eind vorig jaar is ontruimd.

Eén van de vrijwilligers is Mieke Blom. Zij ging naar een loods waar vrijwilligers uit Engeland maaltijden maken voor de vluchtelingen. ''Ik vond het heel indrukwekkend. Eerst zijn we in een grote gaarkeuken geweest in Calais. Daar maken ze voor 1500 man drie maaltijden per dag. Op een afgelegen plek in Duinkerken hebben we 150 maaltijden uitgedeeld. Dat was rijst, bonencurry, salade en een sinaasappel." 

Geen opnames
De instanties die samenwerken met Live for Lives wilden niet in beeld. Omroep Flevoland mocht niet filmen hoe de maaltijden werden bereid en hoe de Stichting uit Ens het eten uitdeelt. 

Volgens Blom heeft deze weerstand tegen camera's te maken met de politieke situatie in Frankrijk. ''De vrijwilligers zijn liever op de achtergrond bezig. Het politieke klimaat is niet heel stabiel, zondag zijn er verkiezingen. Het uitdelen van voedsel is nu legaal, maar dat kan volgende week zomaar anders zijn. Als je met je kop op de film staat heb je een probleem.''

Traangas
De groep uit Ens maakt zich geen zorgen om herkenbaar in beeld het werk te doen. Ook de vluchtelingen hebben geen moeite met het filmen. Zij hebben maar één angst: de politie. Volgens meerdere vluchtelingen zou de politie in de nacht met traangas hebben gewerkt. 

Volgens de stichting is dat niet het enige dat de politie doet. ''Slaapzakken worden afgepakt. Het leven van de vluchtelingen wordt zo moeilijk mogelijk zodat ze weg gaan. Naar de buitenwereld zegt Frankrijk dat het probleem is opgelost door het opruimen van de jungle.Maar ze zijn hier nog steeds."
© omroep flevolandsitemap | disclaimer