Portret oprichter Inditex: van loopjongen tot één na rijkste man

Lelystad 8 mei 2017
Hij is begonnen als loopjongen, maar nu is hij na Bill Gates de rijkste man ter wereld: Amancio Ortega. De 81-jarige Spanjaard is de oprichter van modeconcern Inditex. Vrijdag werd bekend dat het bedrijf, bekend van merken als Zara en Pull & Bear, in 2018 een enorm distributiecentrum bouwt in Lelystad. Een investering van 100 miljoen euro.

Hoe rijk is Amancio Ortega?
Het financiële persbureau Bloomberg becijferde het vermogen van Ortega eind vorige maand op 82,8 miljard dollar, ofwel 75,7 miljard euro. Sinds 2 mei is hij nog eens 628 miljoen euro rijker, want die dag heeft Inditex dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders. Ortega bezit 59,29 procent van de aandelen in het door hem opgerichte bedrijf.

Ter vergelijking: Bill Gates van Microsoft bezit 87,3 miljard dollar, Jeff Bezos van Amazon staat op plaats 3 met 81 miljard dollar.

Hoe is Ortega begonnen?
Als 14-jarige kreeg hij in 1950 zijn eerste baantje als loopjongen van textielbedrijven in A Coruña, de bakermat van de textielindustrie in Noordwest-Spanje. In 1963 begon hij zijn eigen winkel met kleding die hij en zijn vrouw Rosalia eerst aan huis maakten en later in de eerste fabriek, Confecciones Goa.

Eerste Zara-winkel in 1975:
In 1975 opende Ortega in A Coruña de eerste Zara-winkel. Die sloeg direct aan vanwege de betaalbare moderne mode. Tien jaar later richtte de Spanjaard Inditex op, wat staat voor Industria de Diseño Textil S.A. In de drie decennia daarna hebben Ortega en zijn directielid José Maria Castellano Inditex wereldwijd uitgebouwd met merken als Tempe, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Zara Home, Oysho en Uterqüe.
Toen Amancio Ortega in 2011 75 jaar werd, deed hij een stap terug. Het bedrijf wordt nu gerund door Pablo Isla, al komt Ortega elke dag wel even op de zaak in Arteixo.

Hoe is Ortega zo rijk geworden?
In 2001 bracht Inditex 26 procent van de aandelen naar de beurs. Zijn aandelenportefeuille levert Ortega jaarlijks een dividend op van gemiddeld 400 miljoen euro. Naast de waarde van zijn aandelenkapitaal bezit Ortega onroerend goed in Madrid, Barcelona, Londen, New York en Miami. 

Inditex had vorig jaar een omzet van 23,3 miljard euro, een bruto winst van 13,2 miljard en een netto winst van 3,2 miljard euro. Inditex heeft 162.450 werknemers, 7292 winkels in 93 landen. Het bedrijf investeert jaarlijks zo'n 1,5 miljard euro.

De beurswaarde van Inditex is totaal ruim 112 miljard euro. Volgens de website Dominion-Funds.com is Inditex op dit moment het grootste bedrijf van Spanje, nadat het aandeel in drie maanden tijd met 19 procent is gestegen.

Zullen we Ortega ooit in Lelystad zien?
Wellicht, maar dan om de vorderingen van zijn nieuwste investering te bekijken. Verwacht geen mediashow, want Ortega is niet gek op publiciteit en houdt zijn privéleven angstvallig buiten beeld. Na de scheiding van zijn eerste vrouw in 1986 hertrouwde hij in 2001 met Flora Perez. Hij heeft twee dochters en een zoon. Dochter Sandra is Spanje's rijkste vrouw met een geschat vermogen van bijna zes miljard euro.

Ortega zwemt graag en leest zijn krantjes, maar Ortega houdt volgens The Economist vooral van persoonlijk contact.
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer