advertentie

Toekomst Urker pulskorvisserij somber

Urk 11 mei 2017
De Europese Raad heeft donderdag een voorstel van de Europese Commissie aangenomen waarin staat dat er een einde komt aan de proef met het elektrisch vissen. Nederland en vooral Urk lopen juist voorop met de zogenoemde pulsvisserij.

Steun van Duitsland en België 
Staatssecretaris Martijn van Dam stemde tegen. Duitsland en België hebben steun geuit. Van Dam heeft opgemerkt dat het voorstel "negatieve sentimenten heeft opgewekt in het Nederlandse parlement over de Europese samenwerking".

Spierballen tonen
Woensdag gaf een meerderheid van de Tweede kamer nog aan dat Van Dam zijn spierballen moest laten zien in Europa. Van Dam wilde zich alleen van de stemming onthouden, maar dat was niet krachtig genoeg. 

Goedkoper
Bij deze vistechniek zweven de netten vlak boven de bodem en worden vissen met een stroomstootje in het net geholpen. Omdat de zeebodem hierbij niet wordt omgewoeld, is elektrisch vissen minder schadelijk voor het milieu. Ook is er minder bijvangst en wordt er aanzienlijk minder brandstof gebruikt.

Frankrijk een groot tegenstander
Met name Frankrijk is een tegenstander van de pulsvisserij. Volgens dat land heeft het elektrisch vissen negatieve effecten op het ecosysteem in zee. De Nederlandse vissers denken dat concurrentiebelangen ten grondslag liggen aan het 'nee' van de Fransen.

Nu naar het Europese Parlement
Het voorstel gaat naar het Europese parlement, dat er zijn zegje ook nog over kan doen. Daarna komt er in het najaar een definitief besluit. 
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer