'Essentaksterfte vernietigt negen op de tien bomen'

FLEVOLAND • Di 16 mei 2017 | 14:12 • Dinsdag 16 mei 2017 | 14:12
Niet eerder waren de gevolgen van de essentaksterfte in de Flevolandse bossen zo duidelijk zichtbaar als dit voorjaar.
Nu het blad weer aan de bomen zit, vertonen meer essen dan ooit kale kruinen. Sommige exemplaren staan op omvallen of liggen al op de grond. Nergens in Nederland staan zo veel essen als in Flevoland, maar volgens de provincie zal over tien jaar 90 procent van de populatie zijn verdwenen. Staatsbosbeheer (SBB) zegt dat nu bijna alle essen zijn aangetast, de mate waarin verschilt.

Vatbaar
De schimmel, die zich door de lucht verspreidt, waart al enkele jaren rond in Nederlandse bossen. Tot nu toe waren de gevolgen beperkt, maar volgens SBB is de ziekte een nieuwe fase ingegaan. Veel essen zijn nu zo verzwakt dat ze vatbaar zijn voor andere aantastingen.

Deze secondaire ziekten slaan vooral toe in de wortels, zegt boswachter Jaap Meeuwissen. “Vaak zijn die fataal.”

Op scherp
Bosbeheerders zoals het SBB moeten de aanpak die ze tot nu toe hebben gevolgd veranderen. Alles was erop gericht om zieke bomen te sparen in de hoop dat ze beter zouden worden. Maar dat is niet altijd meer mogelijk. Zieke essen kunnen omvallen en kunnen daardoor gevaarlijk zijn voor de mensen die erlangs lopen. Dus moeten steeds vaker zieke bomen worden gekapt. Meeuwissen: “Veiligheid gaat voor alles”. 

Het bomenlandschap in Flevoland zal door het grotendeels verdwijnen van de es een gedaanteverwisseling ondergaan. Na de populier is het de meest voorkomende boomsoort in de provincie. Hij staat langs wegen en in parken, maar vooral in bossen. 

Kwetsbaar
Op kale stukken die opnieuw moeten worden ingeplant, verschijnen vooral de elzen en beuken, maar de es zal niet meer terugkomen. De boomsoort is te kwetsbaar, zegt Meeuwissen. “We willen het risico niet opnieuw lopen.”

De financiële gevolgen zijn nog niet te overzien. Het ruimen van zieke essen en het weer inplanten van nieuwe bomen, zal de komende jaren een grote kostenpost worden. Daar komt bij dat er minder verdiend wordt op de verkoop van het hout, omdat zieke bomen minder opleveren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel