Recordaantal reanimaties voor brandweer

Flevoland 21 mei 2017
De brandweer is vorig jaar 143 keer uitgerukt voor een reanimatie in Almere of Lelystad, dat is een record. Sinds 2012 wordt de brandweer ook opgeroepen bij een mogelijke hartstilstand. Dat begon in Almere, en sinds december 2015 doet ook het korps uit Lelystad mee.

Het record is gevestigd, omdat dit het eerste volledige jaar is dat Lelystad meedoet. In de provinciehoofdstad moet de brandweer gemiddeld iedere week uitrukken voor een hartstilstand. In Almere moest de brandweer 91 keer uitrukken. 

Takenpakket
Reanimaties zijn inmiddels een vast onderdeel van het takenpakket van de brandweer geworden. Dat het alleen in Almere en Lelystad gebeurt komt omdat dit de enige brandweerkazernes in Flevoland zijn waar permanente bezetting is. Andere brandweerkorpsen in Flevoland rijden nog niet voor reanimaties, omdat de vrijwilligers niet op tijd bij de kazerne kunnen zijn. Daardoor is de ambulance of de politie vaak sneller. Brandweerlieden in andere gebieden zouden natuurlijk wel via HartslagNu opgeroepen kunnen worden.

Hartstilstand
Zodra er bij de meldkamer een vermoedelijke hartstilstand wordt gemeld, gaan zowel brandweer als ambulance rijden. De brandweermannen rijden dan met defibrillator naar het slachtoffer en wisselen elkaar af tijdens de reanimatie. Zodra de ambulance er is, worden ze afgelost.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer