"Politie doet weinig met aangifte online-oplichting"

FLEVOLAND • Ma 22 mei 2017 | 16:23 • Maandag 22 mei 2017 | 16:23
Aangiftes bij online-oplichting blijven vaak liggen. Dat blijkt uit de reacties van 142 opgelichte Flevolanders die hebben meegedaan aan onze enquête over online oplichting. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de NOS en andere regionale omroepen.

Een ruime meerderheid van bijna 70% van de Flevolandse respondenten geeft aan dat de politie niets of in hun ogen te weinig heeft gedaan met de aangifte. 

Oplichting gebeurt het meest bij aankopen van particulieren, minder bij internetwinkels.
Top 5 van categorieën waarbij oplichting het meest voorkwam.
1. (Spel)computers en software
2. Tickets en kaartjes
3. Kleding en accessoires
4. Mobiele telefoons
5. audio, tv en foto

56 procent doet aangifte van oplichting
Het ging om allerlei bedragen, maar de meeste liggen tussen 20 en 200 euro. In bijna alle gevallen werden de producten via Marktplaats vooraf betaald en nooit geleverd. Soms waren tickets of kleding ook nep. Tien procent van de mensen heeft het geld teruggekregen. Iets meer dan de helft (56%) van de Flevolandse respondenten heeft uiteindelijk aangifte gedaan bij de politie. 

Zo'n 60 procent van de ondervraagden heeft vooraf geprobeerd te kijken of de verkoper betrouwbaar was. Toch waren er achteraf vaak wel aanwijzingen dat dat niet zo was. Zo worden spullen soms te goedkoop aangeboden of zijn accounts pas heel kort actief op Marktplaats of Facebook. 

Hoe voorkom je oplichting via internet?
Het blijft lastig om te controleren of je opgelicht wordt of niet. Toch zijn er een paar tips die worden gegeven door de ondervraagden. Ook de politie geeft tips aan mensen die aangifte doen.

De beste tips op een rijtje
- Er is een site van de politie waar je kunt checken of een rekening-, telefoonnummer of website  eerder is gebruikt bij dubieuze transacties.
- De verkoper even googlen.
- Bij bedrijven is het verstandig om even op de site van de kamer van Koophandel te kijken of het bedrijf ook echt bestaat,
- Vragen of je het product ook mag ophalen, oplichters willen dat meestal niet.
- Als je betaalt via PayPal zijn je aankopen meestal beschermd. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel