Brandweer: omstreden blusschuim wordt zelden ingezet

FLEVOLAND • Di 23 mei 2017 | 15:31 • Dinsdag 23 mei 2017 | 15:31
Blusschuim met de stof C8 is aanwezig op alle Flevolandse brandweerauto's, maar wordt zelden voor de bestrijding van een brand gebruikt. Dat zegt een woordvoerder, in reactie op een artikel in het Algemeen Dagblad dinsdag.

Volgens de krant is de stof C8 in fluorhoudend blusschuim extreem schadelijk voor mens en milieu. De brandweer zou daarom inmiddels naar een alternatief zoeken. 

"Speciaal voor vloeistofbranden"
De brandweer in Flevoland heeft op elke auto een klein vaatje met het bewuste schuim. Eén schuimblusauto heeft bovendien een grotere hoeveelheid aan boord. Volgens een woordvoerder is het schuim speciaal bedoeld voor de bestrijding van vloeistofbranden, in bijvoorbeeld de industrie.

Omdat Flevoland weinig industrie heeft, is de kans klein dat mens en milieu eraan worden blootgesteld. Mocht de inzet van het schuim wel nodig zijn, dan is dat vaak voor de bestrijding van een brand waarbij al veel schadelijke stoffen vrijkwamen. Brandweerlieden dragen bovendien altijd beschermende kleding.

Standaardschuim is minder schadelijk
In de meeste gevallen werkt de brandweer in Flevoland met een ander blusschuim. Dit schuim met de naam OneSeven zou veel minder schadelijk zijn. 
Vervanging van het schuim met de giftige stof C8 is in Flevoland volgens de woordvoerder niet aan de orde. Wel zegt de brandweer de landelijke ontwikkelingen goed in de gaten te houden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel