'Burgerbegroting over hele stad uitrollen'

Lelystad 25 mei 2017
Een meerderheid van de Lelystadse gemeenteraad wil het experiment burgerbegroting dat momenteel in Lelystad Haven loopt over de hele stad uitrollen. Het principe van zo'n buurtfonds is dat bewoners de beschikking krijgen over een budget en zelf bepalen waaraan het geld wordt uitgegeven. Een motie met die strekking wordt gesteund door PvdA, D66, SP, Leefbaar Lelystad en GroenLinks, bij elkaar goed voor 20 van de 35 raadszetels.

De PvdA-fractie is initiatiefnemer van de motie en zegt dat - ook al bevindt het proces in Haven zich nog in een pril stadium - er 'voorzichtig positieve geluiden te horen zijn'. En deze manier van begroten is wereldwijd en in gemeenten al gemeengoed, dus moet het niet bij één wijk blijven, is de mening van de sociaal-democraten.

Het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht voor 2018 een dekkend systeem van buurtfondsen in elkaar te zetten. Waarbij de opgedane ervaringen in Lelystad Haven betrokken kunnen worden.

Dinsdag tijdens het tweede deel van behandeling van de Kadernota stemmen de raadsleden waaraan in 2018 en de jaren daarna geld wordt uitgegeven. Dan wordt ook gestemd over de motie burgerbegroting.

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer