Deel gevangenis tijdelijk dicht om personeelsgebrek

Almere 29 mei 2017
Zestig cellen in de Penitentiaire Inrichting Almere worden vanaf juli tijdelijk buiten gebruik gesteld. Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhof is dat nodig vanwege een tekort aan personeel. Het gaat om zogenoemde Huis van Bewaring-plaatsen, waar arrestanten in afwachting van hun rechtszaak worden ondergebracht.

Te weinig bewakers
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat er door de onzekerheid over het voortbestaan van gevangenissen veel vaste bewakers vertrokken zijn. Dit gat kan volgens hem niet volledig met uitzendkrachten worden gedicht, omdat dan de veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden. Het ministerie heeft een wervingscampagne opgezet om nieuw personeel binnen te halen.

Om de gedeeltelijke sluiting van de PI Almere deze zomer mogelijk te maken, komen er tot eind september 56 extra cellen op Schiphol bij. Ook gevangenissen in Zaanstad en Zoetermeer kampen volgens de staatssecretaris met personeelsgebrek.

Juist extra gevangenen naar Lelystad
Gevolg van het tekort in Zaanstad is dat er in Lelystad juist extra gedetineerden bijkomen. Tussen 1 juli en 1 oktober worden er 96 extra gevangenen in Lelystadse gevangenis geplaatst. In september wordt gekeken of het nodig is om die termijn te verlengen. 

Onzekerheid
Gevangenispersoneel zit sinds vorig jaar maart in onzekerheid omdat het ministerie van Veiligheid en Justitie tot 2021 zo'n 2500 cellen wil schrappen. Die cellen zijn niet meer nodig omdat er minder criminaliteit is en er kortere straffen worden opgelegd.

Almere is een van de gevangenissen die op de nominatie staan om gesloten te worden. Onder druk van de Kamer en protesten van personeel en provincies stelde staatssecretaris Dijkhof de sluiting tijdens de afgelopen kabinetsperiode uit. 

Een nieuw kabinet moet beslissen hoe om te gaan met de leegstand van cellen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer