Gemeente: doe aangifte of maak melding van nepbrief

Almere 29 mei 2017
Almeerders die in een nepbrief zijn getrapt waarin wordt gevraagd geld over te maken voor de gemeentelijke afvalstoffenheffing moeten daarvan aangifte doen. Dat adviseert de gemeente. Vervolgens kan de politie actie ondernemen. 
 
De gemeente vraagt ook mensen die geen geld hebben overgemaakt, maar de brief wel hebben gekregen, om dat te melden. Dit kan bij de Fraudehelpdesk of bij de gemeente zelf. Op die manier kan de omvang van de fraude in kaart worden gebracht. 

Rekening inmiddels geblokkeerd
In de nepbrief, met daarop het logo van de gemeente, worden mensen opgeroepen 197 euro over te maken naar een rekeningnummer dat niet van de gemeente is. De ING Bank liet maandag weten dat dit nummer inmiddels is geblokkeerd. Personen die wel geld hebben overgemaakt krijgen dat teruggestort. 

Het is volgens de gemeente echter niet helemaal uit te sluiten dat er versies van de brief zijn verstuurd met een ander rekeningnummer. De gemeente komt daar dan ook graag achter.

Gemeente kan geen aangifte doen
Zelf aangifte doen is voor de gemeente geen optie, omdat die geen aantoonbare schade van de nepbrief heeft gehad. Vandaar dat de hoop nu gericht is op mensen die de brief hebben ontvangen. Welk adressenbestand de oplichters hebben gebruikt, is nog onduidelijk. 

Meer informatie over een melding doen, is te vinden op de site van de gemeente.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer