Pluimveebedrijven willen duidelijkheid over fijnstof

FLEVOLAND • Do 1 juni 2017 | 11:52 • Donderdag 1 juni 2017 | 11:52
Pluimveebedrijven in Flevoland weten nog niet precies wat ze gaan doen om minder fijnstof uit te stoten. Het kabinet wil binnen tien jaar een halvering van de uitstoot van fijnstof door pluimveestallen, omdat deze fijnstof niet goed zou zijn voor de gezondheid van omwonenden.

Te veel onduidelijkheid
Uit een rondgang van Omroep Flevoland langs een aantal bedrijven blijkt dat de pluimveehouders pas gaan investeren als ze weten aan welke eisen precies voldaan moet worden en welke aanpassingen het probleem echt oplossen. Zij volgen de ontwikkelingen al tijden en hebben in principe geen moeite met maatregelen. Maar volgens hen is er nu nog te veel onduidelijkheid. Enkele bedrijven zijn al wel begonnen met aanpassingen.

Investering
Het aanschaffen van apparatuur die fijnstof vermindert, is een behoorlijke investering. Eventuele oplossingen zijn bijvoorbeeld speciale (ionisatie)lampen die de stallucht zuiveren, aanpassingen aan ventilatiesystemen en strooiselschuiven die voorkomen dat er dikke lagen stro ophopen die opstuiven als de kippen met hun vleugels klapperen.

Uitstoot
Het kabinet pakt de pluimveesector aan omdat die relatief veel fijnstof uitstoot. Sinds februari is duidelijk dat ook biologische pluimveehouders hun uitstoot moeten gaan verminderen. Voor hen is het onderzoeken van de mogelijkheden daarom net pas begonnen. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel