"Pachtbeleid in landbouw bedreigt bodemvruchtbaarheid"

FLEVOLAND • Do 1 juni 2017 | 23:02 • Donderdag 1 juni 2017 | 23:02
De vruchtbaarheid en de gezondheid van de bodem in Flevoland komen in het gedrang als het Rijksvastgoedbedrijf pachtgronden voor de landbouw elke drie tot vier jaar aan de hoogste bieder blijft uitgeven.

Dat stelt  Arnold Michielsen, de voorzitter van LTO Noord Flevoland. LTO heeft de minister per brief gevraagd om over te stappen naar een lange termijn pachtbeleid. Het Rijksvastgoedbedrijf wil in september zo'n 1400 hectare landbouwgrond in Flevoland opnieuw uitgeven. 

LTO vindt al langer dat dit niet via openbare uitgifte moet gebeuren, omdat de gebruiker dan automatisch de maximale prijs voor de grond moet betalen. De boer zou hierdoor gedwongen zijn om vooral gewassen te verbouwen die veel opleveren. Vaak zijn dit ook de gewassen die de grond uitputten.

Roofbouw
Traditioneel werkten boeren met zogenoemde rustgewassen. Door bijvoorbeeld een seizoen lang graan te verbouwen, geven ze de bodem de kans om zich te herstellen. Maar volgens LTO kunnen boeren zich zo'n rustperiode bij een kortlopende pacht van vier jaar niet meer veroorloven. Het gevolg is dat er roofbouw op de bodem zal plaatsvinden. En daar wordt volgens LTO wordt daar uiteindelijk iedereen de dupe van.

Door de onzekerheid van de korte termijn-contracten kunnen bedrijven zich volgens LTO ook minder makkelijk aanpassen op veranderende economische omstandigheden en zullen ze investeringen uitstellen.

Minimaal 12 jaar
LTO denkt dat landbouwgrond minimaal voor 12 jaar verpacht zou moeten worden. De organisatie luidde in 2014 ook al eens de noodklok. Sindsdien is er wel gesproken met de overheid, maar is het systeem van verpachten nog niet aangepast.

Meer dan de helft van alle boerenbedrijven in Flevoland heeft pachtgrond.


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel