Twee topstukken voor nieuwe expositie Aviodrome

Lelystad 5 juni 2017
Onderdelen van de Spyker V2
De originele Spyker V2
De Van Berkel WA in aanbouw
De Marine Luchtvaartdienst (MLD) bestaat in 2017 precies 100 jaar. Dat is voor het Luchtvaart-Themapark Aviodrome in Lelystad aanleiding om een speciale expositie aan de oude vliegtuigen van toen te wijden. De expositie gaat over een maand open en de vrijwilligers zijn nog druk bezig om de twee topstukken op tijd af te krijgen. 

De MLD werd opgericht in 1917 en is in 2008 uit dienst gesteld, maar niet opgeheven. De dienst was ter ondersteuning van de marineschepen, waarbij vliegtuigen gingen patrouilleren of reddingsvluchten konden uitvoeren. Hierbij behoorde verschillende vliegtuigen en helikopters. 

Topstukken: Spyker V2 en de Van Berkel WA
Eén van de twee topstukken is de Spyker V2. Dit was het lesvliegtuig van de luchtvaartdienst. Het model is voorzien van de originele Thulin motor en propeller. De eerste versie werd in 1918 gebouwd door Spyker. 

Het andere topstuk is de Van Berkel WA. Dit is een replica waar al 15 jaar aan gewerkt wordt door de Stichting Neptune Association. Het is een watervliegtuig, want destijds waren er nog geen vliegdekschepen. De Van Berkel WA landde dan op het water en werd op het schip getakeld. 

Heb jij het in je om een marinepiloot te zijn?
Naast het bekijken van de verschillende vliegtuigen en helikopters, kunnen bezoekers zelf testen of ze het in zich hebben om een marinepiloot te zijn. Er zijn oefeningen waarbij het concentratievermogen wordt getest en er is een stormbaan die afgelegd kan worden. 

De expositie blijft ongeveer een jaar staan. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer