Vleermuis zit dakrenovatie zeker tot oktober dwars

Lelystad 6 juni 2017
Het kan nog wel tot oktober duren voordat 77 bewoners van de Lelystadse wijk Haf hun asbestdak kunnen laten vervangen. Eerst moet duidelijk zijn of onder de daken vleermuizen schuilen.

De Haf had gehoopt dit voorjaar in de rest van de wijk de asbestplaten te kunnen vervangen, nadat dit vorig jaar oktober al bij zeven huizen was gedaan. In februari werd duidelijk dat die planning onmogelijk wordt, omdat werkzaamheden aan daken verboden zijn tijdens het broedseizoen van de huismus. Nu komt daar de vleermuis bij.

Volgens Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland zijn in principe alle plekken waar een vleermuis schuilt beschermd. Augustus en september is de paarperiode. Tot 23 september gaat Landschapsbeheer in de Haf inventariseren waar de vleermuis zit en of voor het diertje een vervangende plek mogelijk is. Daarna moet de provincie besluiten of er een ontheffing wordt afgegeven voor de dakwerkzaamheden.

Volgens Wim van 't Veld van het bewonerscollectief Haf zijn de bewoners in zijn wijk steeds ongeruster over het uitstel. Een aantal mensen heeft voor de dakrenovatie een lening afgesloten en die lossen zij al af, terwijl er nog niets aan het dak is gedaan.

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer