Psychiatrische zorg voor kinderen verschilt per gemeente

FLEVOLAND • Wo 7 juni 2017 | 13:49 • Woensdag 7 juni 2017 | 13:49
Kinder- en jeugdpsychiaters luiden de noodklok over de ongelijkheid in psychiatrische zorg aan kinderen. Die zorg verschilt namelijk per gemeente. Doordat er te weinig geld is kunnen de psychiaters niet de zorg geven die ze willen. Dit blijkt uit onderzoek onder 240 kinderen- en jeugdpsychiaters.

Geld
Sinds 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Zij krijgen geld uit Den Haag waarmee zorg wordt ingekocht bij instellingen. Is deze zorg opgebruikt dan moeten kinderen uit die gemeente naar een andere instelling. Kinderen met dezelfde psychische problemen krijgen hierdoor dus een andere behandeling.

Gemeente op de stoel van de psychiater
Volgens het onderzoek onder 240 kinder- en jeugdpsychiaters bemoeit de gemeente zich op deze manier te veel met de zorg. "Nu bepaalt een gemeenteambtenaar hoeveel kinderen zorg mogen krijgen en hoeveel dit mag kosten", zegt Michiel Bosman, psychiater van Dokter Bosman, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg die in verschillende Flevolandse gemeenten actief is. 

Volgens de psychiater gaat de gemeente hiermee op de stoel zitten van de arts. Ook komen de psychiaters volgens het onderzoek in gewetensnood omdat zij volgens hun artseneed verplicht zijn de beste behandeling te geven, terwijl hier geen geld voor is.

De meerderheid van de kinder- jeugdpsychiaters wil terug naar de oude situatie, waarbij de zorg betaald wordt door de zorgverzekeraars, net zoals nu bij volwassenen met psychische problemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel